صادرات کالا از گمرگ

صادرات کالا به صورت اصولی و منطبق بر قوانین مدون در این زمینه اعم از قوانین داخلی و قوانین بین المللی در قالب معاهدات و کنوانسیون ها لازمه تجارت در جهان امروز است. صادرات به معنای خروج یک کالا از کشور مبدا و ارسال آن به کشور یا کشورهای مقصد می باشد.

صادرات کالا علاوه بر اینکه با سود اقتصادی و تجاری بسیار بالایی برای تاجر یا شرکت تجاری همراه است منجر به ارزآوری شده و برای افزایش رونق اقتصادی در کشور مبدا نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است.

با این حال صادرات کالا کار راحتی نیست و نمی توان گفت همه تجار و شرکت های تجاری موفق به صادرات کالاهای تولیدی خود می شوند. دریافت مشاوره از شرکت های فعال در این زمینه می تواند به تاجران تازه کار کمک کند تا آن ها نیز به دنیای صادرات و خرید و فروش در عرصه بین الملل وارد شوند.

خبر خوب اینکه باتوجه به تاثیر مثبت صادرات کالا بر اقتصاد کشور، این رکن از فعالیت های تجاری مورد حمایت دولت بوده و افراد با دردسرهای کمتری می توانند در این زمینه گام بردارند.

حمایت دولت از تولید کننده و صادرات کالا به این معنا نیست که افراد می توانند بدون توجه به ضوابط موجود و بدون رعایت قوانین داخلی و بین المللی در زمینه صادرات کالا اقدام نمایند بلکه تمام اشخاص حقیقی یا حقوقی که به نحوی در صادرات کالا فعالیت دارند ملزم به رعایت تمام قوانین ریز و درشت این زمینه هستند. در ادامه به بررسی انواع روش های صادرات کالا، قوانین و هزینه های آن خواهیم پرداخت. پیشنهاد می کنیم با مطالعه این مقاله ما را همراهی کنید.

روش های صادرات کالا

  • صادرات مستقیم کالا

در این روش شرکت یا واحد تولیدی شخصا مبادرت به صادرات کالا می کند به این شکل که در یک یا چند کشور بازاریابی کرده و بعد از تعیین بازار هدف مبادرت به ارسال کالای مورد نظر و تحویل آن در مقصد می کند.

تمام این مراحل زیر نظر واحد تولیدی بوده و این واحد نیز تمام مسئولیت های مدنی و قراردادی را می پذیرد. اغلب تجار با این روش آشنایی دارند و سعی می کنند با استناد به این روش مبادرت به صدور کالاهای خود نمایند.

این روش دارای مزایای بسیاری می باشد که می توان به دریافت سود بیشتر، ایجاد شبکه سازی، لینک ها و ارتباطات تجاری، کنترل بیشتر بر مراحل تجارت و فروش کالا، امکان تبادل با مصرف کنندگان به صورت واقعی و همچنین افزایش احتمال گسترش کار، برند سازی، کاهش هزینه های ارسال و صادرات کالا و مواردی از این قبیل اشاره نمود.

معایب مختلفی نیز برای روش فوق وجود دارد که می توان به افزایش هزینه های رفت و آمد و حضور در کشورهای مقصد، صرف زمان بسیار زیاد، دردسرهای مختلف در زمینه اخذ مجوزهای لازم، افزایش مسئولیت مدنی و قراردادی افراد و مواردی از این حیث اشاره نمود.

صادرات از طریق مرز آبی
  • صادرات غیر مستقیم کالا

روش دوم به صورت غیر مستقیم است. در واقع در این روش ارسال کالا توسط شما صورت نمی گیرد و با کمک یک واسطه این کار را انجام می دهید. در این خصوص می توان به شرکت‌های مدیریت صادرات، شرکت‌ های بازاریابی بین ‌الملل یا حتی بازرگانان کارکشته و اشخاص حقیقی به عنوان مهم ترین نیروهای واسطه اشاره نمود.

از مهم ترین مزایای صادرات غیرمستقیم کالا می توان به کاهش هزینه های اقامت در کشور میزبان، کاهش هزینه های رفت و آمد، افزایش کنترل بر روی واحد تولیدی، افزایش تمرکز برای توسعه کسب و کار، جلوگیری از اتلاف وقت، عدم نیاز به دریافت مجوزهای صدور کالا و … اشاره نمود.

در مقابل می توان به موارد خاصی به عنوان معایب صادرات غیرمستقیم کالا اشاره نمود. به عنوان مثال در این روش دیگر نمی توانید به صورت واقعی با مشتری در تعامل باشید. ممکن است نتوانید نیازهای واقعی مشتری را درک کنید.

در این روش نمی توانید کنترل چندانی بر روی قیمت نهایی داشته باشید و البته باید به سود کمتر نیز اشاره کنیم، چرا که باید مبلغ قابل توجهی را صرف دستمزد شرکت ها و اشخاص فعال در زمینه بازاریابی نموده و همچنین دستمزد مناسبی را به واسطه ها پرداخت نمایید.

صادرات از طریق حمل و نقل آبی

قوانین صادرات کالا

بر طبق قوانین داخلی، کالا شامل موارد ذیل است که صرفا دسته دوم قابلیت صادرات در عرصه تجارت را دارند. این موارد عبارتند از:

  • کالاهای مجاز که ورود و خروج آن ها بدون نیاز به تعرفه های گمرکی و مواردی از این قبیل مجاز است. در این خصوص می توان به حمل بار توسط مسافران بین المللی اشاره کرد.
  • کالاهای مجاز مشروط که قابلیت خروج از کشور را دارند، اما خروج آن ها مبتنی بر شروط خاصی است که در قالب قوانین داخلی و بین المللی تصویب شده اند. منظور از این کالاها همان مواردی است که برای تجارت و صادرات تولید شده اند. از جمله آن ها می توان به محصولات کشاورزی، وسایل الکترونیکی، وسایل صنعتی و … اشاره کرد. این کالاها اگر مراحل صادرات را به درستی سپری کنند همانند مورد اول به عنوان کالای مجاز شناخته می شوند، اما اگر پروسه تعیین شده برای صادرات کالا را پشت سر نگذارند همانند نمونه های سوم به عنوان کالاهای ممنوع قلمداد خواهند شود.
  • کالاهای مطلقا ممنوع به کالاهایی گفته می شود که تحت هیچ شرایطی نباید در مرزهای ایران و مرزهای داخلی میان استان ها و شهرستان ها رد و بدل شوند. در این زمینه می توان به مشروبات الکلی، ماهواره ها، وسایل لهو و لعب و … اشاره نمود.

قوانین صادرات کالا به قدری گسترده و پیچیده هستند که اغلب تجار را ملزم نموده است تا یک یا چند وکیل متبحر در این زمینه استخدام کنند. قوانین مربوط به صادرات کالا که صرفا برای تجار ایرانی الزامی است عبارتند از:

  1. قانون مقررات صادرات و واردات مصوب سال ۱۳۶۶
  2. آیین نامه اجرایی مقررات صادرات و واردات مصوب سال ۱۳۷۳
  3. قانون امور گمرکی مصوب سال ۱۳۹۰
  4. آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی مصوب ۱۳۹۱
  5. قانون مبارزه با قاچاق کالا، ارز و آیین نامه آن مصوب ۱۳۹۲
  6. قوانین و تعرفه های گمرکی که هر ساله و با آغاز سال جدید اعلام می شوند.
  7. کنوانسیون ها و قراردادهای بین المللی در رابطه با حمل و نقل کالا از جمله پیمان ورشو و شیکاگو
  8. قوانین پولی و بانکی کشور مصوب ۱۳۵۱
  9. قانون داوری تجاری بین المللی که در سال ۱۳۷۶ به تصویب و عضویت ایران نیز درآمده است.

به تمام موارد فوق باید رعایت قوانین کشور مقصد را نیز افزود به همین دلیل است که می گوییم تاجران نباید بدون مشاوره اصولی و تخصصی در زمینه صادرات کالا اقدام کنند.

ترخیص کالا

هزینه های صادرات کالا

هزینه صادرات کالا باتوجه به مراحل مختلفی که برای ارسال کالا به سایر کشورها صورت می گیرد محاسبه می شود. مهم ترین مراحل صدور کالا از ایران تا کشور میزبان به همراه هزینه های تقریبی صدور عبارتند از:

  1. هزینه کرایه و حمل بار که مرحله اول است و باتوجه به اینکه کانتینر اجاره شده ۲۰ الی ۴۰ فوت است و مسیر حمل بار تا گمرک چقدر می باشد کاملا متفاوت می باشد. این هزینه را باید از شرکت های مربوطه جویا شوید.
  2. در این مرحله ممکن است چند روز یا چند ماه به انبار نمودن اجناس خود نیاز داشته باشید. تقریبا انباردارها برای یک ماه اجاره انبار خود مبلغی به میزان ۵۰۰ الی ۶۰۰ هزارتومان اخذ می کنند. هرچقدر میزان بار شما در مقایسه با میانگین بارهای موجود در گمرک بیشتر شود میزان هزینه انبار نیز افزایش خواهد یافت.
  3. اینکوترمز به روشی اشاره دارد که شما تصمیم گرفته اید با استفاده از آن کالاها را به خریدار برسانید. باتوجه به اینکه شما کدام یک از روش ها را انتخاب کرده اید قطعا باید هزینه بیشتر یا کمتری پرداخت نمایید البته این امر صرفا در میزان هزینه ها موثر نیست و در میزان مسئولیت شما نیز تاثیرگذار است.
  4. مالیات نیز در بخش گمرک و ترخیص کالاست، اما باتوجه به اینکه مالیات صرفا به کالاهای وارداتی تعلق می گیرد بنابراین شما به عنوان صادر کننده از پرداخت مالیات معاف خواهید بود.
  5. گمرک ۴ درصد از سود صادرات را به عنوان حقوق خود در زمینه حفظ و ترخیص کالا برداشت می کند. این رقم توسط دولت تعیین می شود.
  6. هزینه thc که به دریافت کالا از گمرک و قراردادن آن روی ارشه کشتی (یا هواپیما یا وسایل حمل و نقل زمینی) اشاره کرد. اگر طبق قرارداد لازم باشد شما بار را تا زمانی که در وسیله حمل بار قرار می دهید مسئولیت های صدور را پذیرفته باشید بنابراین هزینه های مربوط به انتقال بار از گمرک به ارشه نیز برعهده شما خواهد بود. در این خصوص باید به کارگرانی که درحال جابجایی کالاها هستند دستمزد مناسب و مقرر را پرداخت نمایید.

نکته حائز اهمیت این است که اگر به تازگی وارد دنیای تجارت شده اید حتما نسبت به قرارداد وکالت با یک وکیل خبره و توانا در زمینه تجارت بین الملل دقت بیشتری داشته باشید. عدم توجه به این امر مهم ممکن است شما را با خسارات جبران ناپذیری مواجه کند.

در رقابت بین عرضه کنندگان، این که یک کالا صرفاً خیلی خوب باشد، کافی نیست. عرضه کنندگان کالا ها و خدمات تلاش می کنند تا با ارائه خدمات اضافی و عمدتاً از طریق لجستیک، خود را از دیگران متمایز نشان دهند. همواره برای بازرگانانی که در کشور تامین کننده مورد نظر مستقر نیستند پیدا کردن عرضه کنندگانی که بتوانند نیاز بازرگانان و خریداران را به طور کامل برطرف کنند و از طرفی برای ارائه خدمات لجستیکی مورد نظر بازرگانان انعطاف داشته باشند دشوار بوده است.

شرکت جوانه کارگو بار با ارتباطات گسترده با عرضه کنندگان بزرگ در کشور های چین، امارات، روسیه، قزاقستان و همچنین توانایی در ارائه تمامی خدمات لجستیکی می تواند راهنما و همراه شما برای تامین کالا های مورد نظر و همچنین ترخیص و حمل و نقل آن ها باشد.

BUY NOW