در حوزه کشتیرانی در داخل کشور، شاهد قوانین مختلفی هستیم که توجه به قوانین کشتیرانی باعث می شود تا بتوانید بدون مشکل این فرآیندها را انجام داده و در کشور ایران کشتیرانی کنید. در همین راستا یکی از سوالات مهمی که پرسیده می شود این است که قوانین کشتیرانی در کشور ایران چیست و شامل چه مواردی می شود؟ اگر بخواهیم شما را با این قوانین آشنا کنیم، می توان به نکات مختلفی اشاره کرد. پس با ما همراه باشید تا در مورد این قوانین صحبت کنیم.
قوانین فساد بار
اگر بار در معرض فساد باشد، فرمانده می تواند در صورت امکان از طریق جلب رضایت مالک و یا با اطلاع دادن به دادستان محل در داخل کشور و یا کنسولگری های جمهوری اسلامی ایران و یا مراجع رسمی برای فروش بار اقدام کند.
اصطلاحات موجود در قوانین کشتیرانی
در قوانین کشتیرانی شاهد اصطلاحات مختلفی هستیم. اگر بخواهیم شما را با این اصطلاحات آشنا کنیم، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
فرمانده
شخصی که به عالی ترین مقام در کشتی به حساب می آید و بر اساس مقررات مسئولیت اداره امور و هدایت کشتی را بر عهده دارد.
کارکنان و خدمه کشتی
هر شخصی که به منظور انجام وظایفی در کشتی، برای سفر دریایی استخدام می شود و نام او در فهرست خدمه کشتی است، جز کارکنان و خدمه کشتی است.
مالک
هر شخص حقیقی یا حقوقی که نام او به عنوان مالک در دفتر ثبت کشتی ها آورده شود، مالک کشتی است.
افسر اول و دوم
افرادی که از سوی مالک با توجه به قوانین و مقررات مربوط، به عنوان افسر اول یا دوم انتخاب می شوند را افسر اول و دوم می گویند.
افسر ارشد
شخصی که براساس دستورالعمل مالک و یا براساس عرف دریانوردی تعیین می شود را افسر ارشد کشتی می نامند. افسر ارشد پس از فرمانده بالاترین درجه در کشتی است.
قوانین کشتیرانی مربوط به فرماندهی کشتی
به منظور فرماندهی یک کشتی شاهد قوانین کشتیرانی مختلف هستیم. اگر بخواهیم شما را با این قوانین آشنا کنیم، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فرماندهی کشتی را کسی برعهده دارد که از طرف مالک کشتی این سمت را دریافت کرده است.
- فرمانده باید همیشه در کشتی حاضر، مگر آن که در موارد ضروری و مواقعی که کشتی در حال توقف در بندر یا لنگرگاه ایمن است فرمانده امکان خروج از کشتی را دارد.
- در صورت فوت یا بیماری فرمانده افسر اول کشتی به طور موقت و تا تعیین و حضور فرمانده جدید مسئول کشتی است.
وظیفه فرمانده در تحویل گرفتن و حمل بار
فرمانده در مقابل باری که به وی تحویل داده می شود باید فرآیند صدور بارنامه را طی کند. فرمانده از طرف مالک موظف به مراقبت از کالا، حمل و تحویل آن است و باید بار را در بندر مقصد تحویل دهد.
همچنین فرمانده کشتی باید از صحت عملیات تخلیه و بارگیری مطمئن شده و این فرآیند را به درستی انجام دهد.
قوانین مربوط به نگهداری مدارک و اسناد کشتی
فرمانده موظف است تا اسناد و مدارک کشتی را در دفتر فرماندهی نگه دارد. اگر بخواهیم شما را با این اسناد آشنا کنیم، می توان به موارد :
- سند مالکیت کشتی یا رونوشت مصدق آن
- سند ثبت و تابعیت کشتی
- فهرست کارکنان و خدمه کشتی
- فهرست مسافران کشتی
- فهرست بار
- اسناد حمل
- اجازه نامه حرکت کشتی
- گواهینامه های مربوط به قرنطینه
- گواهینامه های فنی و قانونی
- گواهی ظرفیت
- فهرست حقوق عینی کشتی
- اسناد و گواهینامه های مربوط به معاهداتی که دولت جمهوری اسلامی ایران جز آن است
قوانین مربوط به حفاظت از محیط زیست
یکی دیگر از نکات مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که فرمانده کشتی موظف است تا بر اساس قوانین و مقررات داخلی و معاهدات بین المللی اقداماتی مختلفی را در راستا پیشگیری، کاهش و رفع آلودگی ناشی از کشتی انجام دهد.
البته قوانین به فرمانده این اجازه را می دهد تا در مواردی که اضطراری بوده و برای نجات جان افراد است، تا حد ضرورت طبق قوانین و مقررات مربوط عمل نکرده و باعث آلودگی محیط زیست شود.
از سوی دیگر یکی از نکات مهمی که باید بدانید این است که فرمانده باید در صورت نشت یا ریزش مواد آلوده کننده از کشتی و یا در زمان مشاهده آلودگی و یا آلوده کردن آبراه ها و مناطق دریایی، اطلاعات این اتفاق را به مراتب و مقامات صلاحیت دار نزدیکترین بندر ارائه کند تا مراحل حل مشکل انجام شده و حفاظت از محیط زیست انجام گردد.
قوانین کشتیرانی برای مقابله با دزدی و راهزنی دریایی
فرمانده کشتی در کنار تمامی وظایف خود، مسئول مراقبت از سلامت سرنشینان و حفاظت از آنان است. در صورتی که کشتی و محموله آن، در هنگام تردد با خطر دزدی و راهزنی مواجه شود، لازم است تا با رعایت قوانین و مقررات مربوط و دستورالعمل های مالک کشتی، اقدامات لازم را برای حفاظت از کشتی و سرنشینان انجام دهد تا آن ها را از گزند راهزنان دریایی مصون نگه داشته و همچنین از تصرف کشتی توسط راهزنان جلوگیری کند. بر اساس قوانین کشتیرانی در صورتی که کشتی به تصرف راهزنان دریایی در بیاید، این وظیفه فرمانده است که باید برای تأمین سلامت و حفاظت از جان سرنشینان تمام تلاش خود را انجام دهد.
قوانین مربوط به نظم و امنیت کشتی
فرمانده مسئول حفظ نظم و امنیت کشتی است و به همین دلیل باید در چارچوب قانون یا عرف دریایی اقدامات مختلفی را انجام دهد. فرمانده کشتی می تواند در شرایط ضروری با رعایت قوانین و آیین نامه انضباطی دست به تنبیه انضباطی سایر افراد داخل کشتی زده و از این طریق نظم و امنیت کشتی را حفظ کند.
قوانین مربوط به مصدومان یا بیماران و فوت سرنشینان
بر اساس قوانین کشتیرانی در زمانی که یکی از سرنشینان کشتی دچار بیماری یا مصدومیت شود، فرمانده وظیفه دارد تا دستورات لازم برای ارائه کمک های اولیه را بدهد.
از سوی دیگر اگر بیمار در کشتی مداوا نشود و معالجه او فوریت داشته باشد، فرمانده می تواند در نزدیکترین محل مناسب برای درمان بیمار اقدام کرده و موجبات خروج بیمار و مصدوم را از کشتی فراهم کند.
از سوی دیگر در شرایطی که یکی از سرنشینان کشتی فوت کند، فرمانده باید با کمک دو نفر از کارکنان و خدمه کشتی به عنوان شاهد، صورت مجلسی را ایجاد کند که در آن علت فوت، زمان فوت، وضعیت جسد، وضعیت اموال متوفی و… ذکر شده باشد.
همچنین باید از متوفی و اموال وی مواظبت زده و در نهایت متوفی و اموال او به همراه نسخه ای از صورت مجلس به مقامات صلاحیت دار تحویل داده شود.