در صورتی که قصد تجارت فراملی یا مسافرت خارجی را دارید باید بدانید کالاهای ممنوعه در حمل و نقل بین المللی کدامند؟ کالاهای ممنوعه در حمل و نقل بین المللی به دو صورت تعیین می شوند؛ در وهله اول این سازمان های بین المللی همانند ایکائو و ایمو هستند که ممنوعیت های کلی را برای تمام کشورهای عضو مقرر می کنند و در وهله دوم، کشورهای عضو نیز قوانین اختصاصی را برای واردات و صادرات کالا و کالاهایی که ممنوعیت ورود و خروج دارند تصویب می کنند.
در این شرایط با دو نوع حقوق بین الملل عمومی و حقوق بین الملل خصوصی مواجه هستیم که رعایت تمام قواعد مربوط به آن ها برای کسانی که در عرصه بین الملل فعالیت دارند ضرورت دارد. حقوق بین الملل عمومی به ذکر کلیات و قواعد حمل و نقل کالا در عرصه بین الملل می پردازد و حقوق بین المللی خصوصی نیز قواعد مرتبط و تصویب شده کشورها برای تجارت و ارتباط با سایر کشورها می باشد. این مسائل را به صورت تخصصی تر در ادامه تشریح می کنیم.
فهرست کالاهای ممنوعه در حمل و نقل بین المللی
شورای امنیت جمهوری اسلامی ایران وظیفه دارد لیست کاملی از کالاهای ممنوعه در حمل و نقل بین المللی را تصویب کرده و به همه ارگان ها و سازمان های داخلی و خارجی که با ایران مراودات اقتصادی و تجاری دارند اعلام نماید.
در همه کشورها یک نهاد خاص و بالا رده همانند شورای امنیت وجود دارد که فهرست کالاهای ممنوعه در حمل و نقل بین المللی را تنظیم می کنند. این فهرست اصولا حصری نیست و در برخی از موارد به ذکر ویژگی های کالاهای خطرناک یا ممنوعه در ترانزیت بین المللی اشاره می کند.
فهرستی که توسط شورای امنیت تصویب می شود در مواقع لزوم دچار تغییر هم می گردد. باتوجه به اینکه صنعت و تکنولوژی به شدت در حال پیشرفت و توسعه است ضرورت دارد تا شورای امنیت نیز به موقع و در سریع ترین فرصت ممکن مبادرت به تعیین کالاهای ممنوعه یا افزودن یک کالا به فهرست کالاهای ممنوعه در صادرات و واردات بین المللی مبادرت نماید. فهرست این کالاها را در ادامه ذکر کرده ایم.
کالاهای ممنوعه در حمل و نقل بین المللی
شورای امنیت جمهوری اسلامی ایران لیست کالاهای ممنوعه در حمل و نقل بین المللی را به شرح ذیل بیان نموده است:
- اسلحه و مهمات بدون مجوز حمل اسلحه
- عتیقه و آثار هنری اصیل ایرانی
- طلا، نقره، زیورآلات و جواهرات به میزان بیش از ۱۵۰ گرم
- سنگهای قیمتی بیش از مصرف شخصی
- فرش و قالیچه های دستبافت ایرانی به میزان بیش از ۱۲ متر
- مواد مخدر، افیونی و مشروبات الکلی
- انواع ارز خارجی بیش از حد مجاز تعیین شده توسط دولت برای ارز مورد نظر
- اوراق مینیاتور و خطی
- هر نوع میراث فرهنگی بدون مجوز سازمان
- کتابهای خطی و چاپ سنگی و …
کالاهای ممنوعه در حمل و نقل هوایی
کالاهایی که در مبحث اخیر بیان گردید در تمام روش های حمل و نقل اعم از زمینی، هوایی و دریایی غیرقابل انتقال هستند اما حمل و نقل هوایی، محدودیت های بیشتری دارد و علاوه بر ممنوعیت کالاهای فوق، شامل ممنوعیت حمل و نقل کالاهای ذیل نیز می گردد:
- اسلحه و مهماتی که مجوز حمل هوایی ندارند
- هرگونه باتری اعم از باتری قلمی، باتری لیتیومی، باتری موبایل و…
- انواع اسپری ها، و ادکلن ها در صورتی که وزن آن ها بیش از ۲۰۰ سی سی باشد
- لوازم آرایشی اشتعال زا و یا خورنده همانند: لاک، رنگ مو و…
- انواع مایعات نظیر شامپو، آبلیمو، آبغوره، شیره و روغن
- الکل، سرکه و ترشیجات
- کپسول های گاز، کبریت، فندک و سایر مواد اشتعال زا
- اسباب بازی یا وسایل الکترونیکی که ایجاد صدا میکنند
- آهن رباهای قوی و سایر اقلامی که باعث ایجاد ریسک و خطر در حمل با هواپیما می شوند.
کالاهای ممنوعه در سایر کشورها
زمانیکه بحث کالاهای ممنوعه در حمل و نقل بین المللی مطرح می شود باید تمام موارد ذیل رعایت گردد:
- کالاهای ممنوعه از دیدگاه سازمان های بین المللی همانند ایکائو (سازمان بین المللی هوانوردی غیرنظامی) و ایمو (سازمان بین المللی دریانوردی)
- کالاهای ممنوعه از دیدگاه کشورهای مبدا
- کالاهای ممنوعه از دیدگاه کشورهای مقصد
زمانیکه می خواهید به کشور خارجه سفر کنید یا قصد تجارت با یک کشور دیگر را دارید باید به مقوله کالاهای ممنوعه در حمل و نقل بین المللی برای کشور مقصد نیز توجه نمایید. اغلب کشورها قوانین خاصی را همانند کشور ایران به تصویب رسانده اند و البته این را هم اضافه کنیم که لیست کالاهای ممنوعه در اغلب قوانین بین المللی و قوانین خصوصی کشورها شباهت بسیار زیادی با یکدیگر دارند با این حال تفاوت جزیی در برخی از موارد و پیامدهای عدم رعایت قوانین حمل بار به سایر کشورها باعث می شود تا دقت افراد و تاجران برای حمل کالاهای بین المللی افزایش یابد. برای اطلاع از ممنوعیت های حمل کالا در کشورهای دیگر باید به قوانین صادرات و کالا در این کشورها مراجعه کنید. بدین منظور میتوانید با ما تماس بگیرید تا از مشاوره رایگان و تخصصی در این خصوص بهرهمند شوید.