مقدمه:
خیلی از افراد برای جابجایی بار خود ، تمایل دارند از راههای زمینی اقدام کنند. همانطور که میدانید حمل و نقل ریلی و جاده ای دو راهکار عمده برای حمل و نقل بار زمینی میباشد.که حمل و نقل ریلی از طریق مسیرهای ریلی و حمل و نقل جاده ای از طریق وسایل نقلیهی ماشین انجام میگیرد. لازم است بدانید حمل و نقل ریلی و جاده ای با یکدیگر تفاوتهای زیادی دارند شما قبل از اقدام به حمل و نقل بار خود از طریق روش زمینی ، میبایست تمام مزایا و معایب این دو روش را بایکدیگر بسنجید و سپس تصمیم بگیرید که در نهایت از کدام یک از این دو روش ریلی و جاده ای اقدام کنید.
حمل و نقل ریلی و جاده ای بایکدیگر تفاوتهای زیاد و عمدهای دارند،اما بین تمامی این تفاوتها ، دو تفاوت اصلی به چشم میخورد.
حمل و نقل زمینی
به انتقال بار از طریق زمین ، حمل و نقل زمینی گفته میشود. حمل و نقل زمینی به دو شیوهی حمل و نقل ریلی و جاده ای انجام میشود.
در کل حمل و نقل زمینی هزینهی کمتری نسبت به حمل و نقل هوایی دارد ، ولی هزینهی بیشتری نسبت به حمل و نقل دریایی دارد.
مزیت اصلی که این روش حمل و نقل نسبت به حمل و نقل دریایی و هوایی دارد این است که امکان خدمت درب به درب در آن وجود دارد. این در حالی است که دریافت و تحویل بار در روشهای دریایی و هوایی در بنادر و فرودگاهها انجام میشوند و از این محل ها تا نقطه مقصد ، باز نیاز به یک روش حمل و نقل میباشد که معمولا از روش جاده ای انتقال صورت میگیرد و همین چند بار بارگیری در طول مسیر ممکن است به بار شما آسیب وارد کند. حمل و نقل زمینی برای انتقال بار در مسیرهای کوتاه ایدهآل میباشد.
مزایای حمل و نقل زمینی را میتوانیم به صورت زیر دستهبندی کنیم:
- سرویسدهی به درب منزل یا انبار
- مناسب برای مسافتهای کوتاه
- صرفهجویی در هزینه با انتخاب وسیله نقل مورد نظر با توجه به حجم بار
- متصل به سایر سیستمهای حمل و نقل (دریایی و هوایی)
معایب حمل و نقل زمینی:
- انتقال تمامی انواع کالا از طریق حمل و نقل زمینی ممکن نیست ، و با حمل و نقل ریلی و جاده ای قابل انتقال نمیباشند.
برای مثال انتقال بارهایی که مرطوب هستند معمولا از این طریق انجام نمیگیرد و یا انتقال اعضای بدن که برای پیوند هستند و نیاز به جابجایی دارند از این طریق انتقال نمییابند و معمولا از حمل و نقل هوایی برای این مورد استفاده میکنند و یا مواردی از این قبیل .
حمل و نقل ریلی:
به جابهجایی بار از طریق مسیرهای ریلی و با استفاده از وسایل نقلیه قطار ، حمل و نقل ریلی گفته میشود. از این روش از جملونقل ، هم انتقال بار صورت میگیرد و هم انتقال انسان . با این تفاوت که انتقال بار از طریق قطارهای باربر و حمل انسان از طریق قطارهای مسافربری انجام میگیرد.
در اکثر کشورها ، دولتها برای انتقال بار از روش حمل و نقل ریلی استفاده میکنند زیرا این روش برای انتقال بار با حجم زیاد مناسب است و همچنین از قیمت به صرفهای نیز برخوردار است ،از همه مهمتر این روش نه تنها در بحث اشتغالزایی یک کشور موثر است بلکه به افزایش بهرهوری اقتصادی کشور نیز کمک شایانی میکند.
صنایع متعدد زیادی برای انتقال بارهای خود از روش حمل و نقل ریلی استفاده میکنند ، دلیل عمده آن هم این موضوع است که با استفاده از قطار انتقال مقدار زیادی بار ممکن است. از مهمترین صنایعی که از این روش از حمل و نقل استفاده میکنند ، میتوان به صنایع سنگ و معدن و پتروشیمی اشاره کرد.
معایب حمل و نقل ریلی:
در تمام شهرها و کشورها دسترسی به سیستم ریلی وجود ندارد.
حمل و نقل جاده ای:
حمل و نقل جاده ای تنها روش حمل و نقلی است که بار را از درب منزل یا هر مبدا دیگری تحویل گرفته و دقیقا به نقطهی مورد نظر مقصد تحویل میدهد. این روش بیشتر برای مسیرهای کوتاه مورد استفاده قرار میگیرد.تقریبا همهی ما تجربهی حمل و نقل از این روش را داشتهایم.
روزانه هزاران بار درون شهری و برون شهری از این روش انتقال مییابند.در این روش وسایل نقلیه مختلفی وجود دارند ، برای مثال انواع کامیون،وانت،تریلی و نیسان که بسته به نوع و حجم بار از هر کدام از این وسایل نقلیه استفاده میشود. همچنین با توجه به انواع بارها انواع کانتینرهای مختلف و اتاق کامیون طراحی و تولید شدهاست.
اگر تمایل دارید برای انتقال بارهای خود از این روش استفاده کنید ، کافی است به یکی از شرکتهای باربری مراجعه کرده ،کارهای اداری را انجام ، مراحل تحویل بار را انجام داده و روز انتقال بار را تعیین کنید ؛ این روش در مقایسه با حمل و نقل ریلی ، همانطور که در بالا اشاره شد ، کارهای اداری و کاغذبازی بسیار کمتری دارد.
به راحتی میتوانیم مزایا و معایب حمل و نقل جاده ای را بیان کنیم. اما مهمترین مزیتی که حمل و نقل جاده ای دارد ، هزینه انتقال و حجم بار است. چون شما بسیار راحت میتوانید بسته به نوع و حجم بار، بزرگی و کوچکی وسیلهی حمل و نقل را انتخاب کرده و با توجه به نوع خودرو هزینهی انتقال را کم یا زیاد کنید.
انواع بار زیادی را میتوانیم از طریق حمل و نقل جاده ای انتقال دهیم ؛ برای مثال مواد خوراکی ، وسایل و مواد صنعتی ، موجودات زنده و … .
معایب حمل و نقل جاده ای:
- ایمنی کمتر
- تحت تاثیر شرایط آب و هوایی
- ترافیک درون شهری و بین شهری
- زمان انتقال طولانیتر نسبت به سایر روشهای حمل و نقل
حالا که حمل و نقل ریلی و جاده ای را هر دو به صورت کامل شناختهایم ، زمان آن رسیده که ببینیم مزایای حمل و نقل جاده ای به حمل و نقل ریلی در چه مواردی است؟
باید این مورد را بدانید که هیچ یک از روشهای حمل و نقل ، صد درصد خوب و کامل نبوده و تماما مزایا و معایب مختص به خود را دارند ؛ و اگر شما قصد انتقال باری را دارید تمام شرایط را بسنجید و سپس اقدام به انتقال کنید.
-
امنیت
بارها شنیدهایم که رانندههای وسایل نقلیه در جاده به دلیل خستگی فراوان و خوابآلودگی ، تصادف کرده و نه تنها از لحاظ جانی به خود بلکه از لحاظ مالی نیز به صاحب بار خسارت زیادی وارد کرده است.به همین دلیل است که انتقالدهندههای بارها ، در بیشتر مواقع بارهای خود را از مسیرهای ریلی راهی مقصد میکنند. از طرف دیگر معمولا بار از طریق روش جاده ای دیرتر از آنچه تصور میشود به مقصد میرسد ، دلیل این موضوع همین مورد است ، رانندهها در جاده ساعاتی را برای استراحت در نظر میگیرند تا از خطرات احتمالی جلوگیری کنند.
-
صرفهجویی در مصرف سوخت
تحقیقات نشان میدهد میزان سوختی که برای حمل بار در حمل و نقل ریلی مصرف میشود ، از سوختی که برای همان میزان بار در حمل و نقل جاده ای استفاده میشود ، کمتر است.
-
سلامت زیست محیط
در حمل و نقل ریلی ، چون قطار سوخت را میسوزاند ، میزان ناخالصی آن تا حد بسیار زیادی کاهش مییابد و این امر باعث میشود که محیط زیست آلوده نشود. این موضوع باعث میشود که حمل و نقل ریلی نسبت به حمل و نقل جاده ای آسیب کمتری به محیط زیست وارد کند.
-
زمان
در حمل و نقل جاده ای راننده مجبور است ، در هر کدام از عوارضی جاده ای برای بازرسی و چک کردن مدارک بایستد ، علاوه بر زمانی که برای این کار در نظر میگیرید ، زمان استراحت راننده را نیز باید به آن اضافه کنید . بهخاطر این دو دلیل است که زمان رسیدن بار در حمل و نقل ریلی نسبت به حمل و نقل جاده ای بسیار کمتر میباشد.
در حمل و نقل ریلی ،قطار در چند ایستگاه که از پیش مشخص شده و زمان توقف نیز تخمین زده شده ، میایستند و بازرسی صورت میگیرد.
-
آلودگی صوتی
دانشمندان تحقیق کردهاند که صداهایی که از یک وسیلهی نقلیه در جاده تولید میشود بسیار مخربتر از صدایی است که از یک قطار تولید میشود و این مورد از نظر علمی اثبات شده است.
-
مساحت ساخت راهآهن و جادهها
راهآهن مساحت زیادی از زمین را در بر نمیگیرد ، و تنها برای ساختش به دو مسیر باریک ریلی نیاز است ، این در صورتی است که برای ساخت یک جاده حدودا سه برابر ساخت یک راهآهن زمین لازم است.
سوالات بیشتر درمورد حمل و نقل ریلی و جاده ای
در این مقاله سعی کردیم تا حمل و نقل ریلی و جاده ای را تا حد ممکن برای شما عزیزان معرفی کنیم،چناچه در این مورد سوالات بیشتری دارید میتوانید با ما در میان بگذارید و بدین منظور بهتر است که با ما تماس حاصل فرمایید.