در تمامیکشورها، کالاهایی که وارد و یا صادر میشوند باید از گمرک عبور کنند. در برخی کشورهای اروپایی حدود ۱۰ درصد از کالاهایی که وارد کشور میشوند تنها مورد ارزیابی قرار میگیرند، اما در کشور ما درصد کالاهایی که مورد ارزیابی گمرکی قرار میگیرند زیاد است و یکی از دلایلی که برای این امر میتوان عنوان کرد بالا بودن میزان قاچاق در کشور است.
ارزیابی گمرکی از حساسیت و اهمیت بالایی در هر کشور برخوردار بوده و به همین دلیل ما از این فرصت استفاده کرده و اطلاعاتی را به صورت مفید و مختصر در اختیارتان قرار خواهیم داد.
ارزیاب گمرکی کیست؟
همانطوری که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم ارزیابی گمرکی حساسیت زیادی داشته و به همین دلیل است که در تمام کشورهای صادر کننده و یا وارد کننده کالا ارزیابی گمرکی انجام میشود.
سوالی که اینجا ممکن است به وجود آید این است که ارزیاب گمرک کیست؟ ارزیاب گمرک به فردی گفته میشود که به تمام امور گمرکی و به تمام بخش های مختلف آن نیز آشنایی کامل دارد. این فرد وظیفه دارد تا کلیه امور گمرکی را انجام دهد و هیچ تخلفی در این حین نداشته باشد.
ویژگی های ارزیاب گمرک
یکی از مهمترین ویژگی های ارزیابی گمرک دقت و بررسی جزئیات در کار است. از دیگر ویژگی هایی که یک ارزیاب باید از آن برخوردار باشد داشتن اعتماد به نفس است؛ او باید اعتماد به نفس کافی داشته باشد و بتواند در لحظه بهترین تصمیمها را اتخاذ کند.
دلایل انجام ارزیابی گمرکی
یکی از کارهایی که در گمرک انجام میشود ارزیابی کمرگی است. این ارزیابی تنها برای برخی کالاهای خاص و ویژه انجام میشود و دلایلی مختلفی دارد. یکی از دلایل انجام ارزیابی کالاها در گمرک وجود مغایرت بین کالاهای اظهاری با کلاهایی است که قرار است به کشور وارد و یا از آن خارج شوند.
یکی دیگر از دلایل ارزیابی گمرکی به بالا بودن درصد قاچاق در کشور بر میگردد. ارزیاب قاچاق، کالاهای واردی به گمرک را مورد بازرسی قرار میدهد. در این بازرسی به خوبی مشخص خواهد شد که آیا کالای مذکور جزء کالاهای قاچاق هست یا خیر. شناسایی کالاهای قاچاق مبارزه با این گونه کالاها را نیز آسان و راحتتر کرده و از ورود قاچاق به کشور جلوگیری خواهد شد.
دلیل دیگری که ارزیابی کالا به خاطر آن انجام میشود مربوط به زمانی است که در کارت بازرگانی وارد کننده و خارج کننده کالا سابقه تخلف و یا مواردی از این دست وجود داشته باشد. اگر کارت بازرگانی یک فرد در چنین شرایطی باشد کالاها توسط ارزیاب گمرک مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت.
مراحل انجام ارزیابی گمرکی
وقتی یک کالا اظهار میشود و اظهارنامه آن به گمرگ ایران ارجاع داده میشود با توجه به مسیر انتخابی برای کالا، اظهارنامه ارجاع شده در یکی از مسیرهای سبز، زرد و قرمز کمرگی وارد میشود.
وقتی مسیر ارزیابی کالا مشخص شد مراحل زیر در ادامه صورت میگیرد:
- ابتدا کالای مورد نظر به صورت فیزیکی مورد ارزیابی قرار میگیرد.
- بعد از ارزیابی، بازدید از کالا انجام میشود.
- نمونه برداری و اقدامات کنترلی مراحل بعدی ارزیابی هستند.
- در مرحله آخر، اسناد و مدارک اظهار با کالای موردنظر مطابقت داده میشود.
گاهی در هنگام ارزیابی کالا نیاز است تا دستگاه ایکس رِی برای بررسی کالای وارد شده به کار گرفته شود. در ضمن اگر این نیاز حس شود ممکن است برای سنجش نوع کالا نیز نمونه هایی از آن به آزمایشگاه های مجاز ارسال شود تا مورد بررسی قرار گیرد.
وظایف ارزیاب گمرک چیست؟
وظایف ارزیاب گمرک در عناوین زیر خلاصه میشود:
- به دست آوردن اطمینان کافی از رعایت مقررات گمرکی
- بازدید فیزیکی از کالای وارد شده به گمرک
- نمونه گیری از کالا در صورت نیاز
- بررسی کالای اظهار شده از جهات مختلف مانند نوع جنس، وزن، تعداد، ارز، تعرفه، کشور سازنده و سایر مشخصات
- کسب اطمینان از پرداخت وجوه متعلقه
- انجام کنترل بر روی کلیه محاسبات انجام شده برای حصول اطمینان از درست بودن محاسبات و دریافتی ها
- ارزیابی کالا
- اجرای همه مفاد کنوانسیون تیر و قانون گمرکی و آئین نامه های اجرائی موجود
- بررسی مواد درج شده در اظهارنامه و سند
چند نکته مهم در مورد ارزیابی کالا
- کالاهایی که تعداد و ارزش آنها زیاد است در اولویت ارزیابی قرار دارند. اگر در ارزیابی گمرکی مشخص شود که بین کالا و اسناد آن مغایرتی وجود دارد ارزیاب باید آن را گزارش دهد.
- یکی از مهمترین وظایفی که ارزیابها به عهده دارند این است که باید در سریعترین زمان ممکن از زمانی که اظهارنامه به کارپوشه ارجاع داده میشود نتیجه ارزیابی با تمام جزئیات بیان کنند.
- اگر ارزیاب کالا این امکان را ندارد که کالا را الصاق و ضمیمه کند باید از صاحب کالا عکس آن، جعبه و یا یک کاتالوگ را دریافت کند و آن را بارگذاری نماید.
در خصوص امور گمرکی سوال دارید؟
شما میتوانید با ما تماس بگیرید تا از مشاوره تخصصی و رایگان کارشناسان مجرب ما بهره مند شوید، تنها کافیست از طریق دکمه زیر راه های ارتباطی با ما را بشناسید.