حمل و نقل جاده ای

حمل و نقل جاده ای چیست؟

حمل و نقل جاده ای به معنای حمل و نقل کالا و پرسنل از یک مکان به مکان دیگر در جاده ها است. جاده مسیری بین دو مقصد است که یا آسفالت شده یا روی آن کار شده تا امکان حمل و نقل از طریق واگن های موتوری و غیر موتوری فراهم شود. حمل و نقل جاده ای در مقایسه با سایر وسایل حمل و نقل مزایای زیادی دارد. سرمایه گذاری مورد نیاز در حمل و نقل جاده ای در مقایسه با سایر روش های حمل و نقل مانند راه آهن و حمل و نقل هوایی بسیار کمتر است. هزینه ساخت و ساز، هزینه عملیاتی و نگهداری جاده ها ارزان تر از راه آهن است.

حمل و نقل جاده‌ای از گذشته تاکنون

حمل و نقل جاده‌ای از دوره ای که انسان نیاز به حمل و نقل را احساس کرد پدید آمد. به روشی که حمل و نقل از طریق جاده شکل می‌گیرد حمل و نقل جاده ای می‌گویند. حمل و نقل جاده‌ای با دیگر روش های حمل ونقل مثل هوایی یا دریایی تفاوت هایی دارد و عوامل زیادی روی آن تاثیر گذارهستند. حمل و نقل جاده ای به دو دسته حمل مسافر و حمل بار تقسیم می‌شود. در بسیاری از کشورهای دنیا گواهینامه ها، قوانین ،مجوزهای الزام فعالیت در دو بخش باربری و حمل مسافر، با هم متفاوت است.

ماهیت حمل ونقل جاده‌ای بار به شکلی است که تا حد زیادی به زیرساخت های جاده، ، وزن و حجم بار و نوع بار وابستگی دارد. به همین دلیل روش های متفاوتی برای حمل بار در جاده وجود دارد و از ماشین آالات مختلفی برای این کار استفاده می‌شود.

حمل کالا در داخل کشور

کالاهایی که معمولا داخل کشور از طریق حمل و نقل جاده ای جابجا می‌شوند می‌توانند وسایل صنعتی ، کشاورزی ،پوشاک ، خرده ریز، خوراکی ، لوازم خانگی ،مواد اولیه ، لوازم اداری و …. را شامل شوند وسایل نقلیه ای که برای حمل و نقل در جاده ها استفاده می‌شود باید تجهیز به شرایط نگهداری کالا باشد و از کابین های مخصوص استفاده کند.

برای مثال در حمل مواد خوراکی های فاسدشدنی و تاریخ انقضا دار باید از کامیون‌های یخچالی و برای حمل مواد غیر خوراکی و فاسدشدنی ، باید از کامیون های بزرگ با بست های بسیار محکم و ایمن استفاده شود.

حمل و نقل جاده ای یکی از مهمترین روش های حمل و نقل است که در سراسر جهان استفاده می شود. این روش حمل و نقل، بارها و مسافران را از یک مکان به مکان دیگر منتقل می کند و نقش بسیار مهمی در توسعه اقتصاد هر کشور دارد.

حمل و نقل جاده ای شامل استفاده از خودرو ها، کامیون ها، اتوبوس ها و خودرو های سبک است. این روش حمل و نقل به دلایل زیر بسیار محبوب است:

۱. قابلیت دسترسی:

حمل و نقل جاده ای به طور عمده در تمام مناطق شهری و روستایی قابل دسترس است. با ساختن جاده های مناسب، حتی مناطق دورافتاده تر نیز قابل دسترس خواهند بود.

۲. سرعت:

حمل و نقل جاده ای به طور عمده سرعت بالاتری نسبت به حمل و نقل در راه آهن و دریا دارد. این به معنای کاهش زمان حمل و نقل برای بارها و مسافران است.

۳. انعطاف پذیری:

حمل و نقل جاده ای به راحتی قابل تغییر مسیر است. در صورت لزوم، مسیر جاده ای می تواند تغییر کند و به سرعت به شرایط جدید سازگار شود.

۴. هزینه های کمتر:

حمل و نقل جاده ای هزینه های کمتری نسبت به حمل و نقل در راه آهن یا دریا دارد. خودرو های جاده ای قابل تولید، خرید و نگهداری با قیمت مناسب تر هستند.

۵. حمل بار:

حمل و نقل جاده ای برای حمل بارهای سبک تا سنگین مناسب است. با استفاده از کامیون ها، محصولات صنعتی، کشاورزی و دستگاه های سنگین را می توان به راحتی منتقل کرد.

۶. خدمات فرعی:

حمل و نقل جاده ای با خدمات فرعی متنوعی همراه است.

این شیوه حمل حتی برای مقاصدی که هیچگونه امکانات لجستیکی ندارند استفاده می شود. حمل و نقل جاده ای بخشی از حمل و نقل زمینی محسوب می شود ، که در کنار حمل و نقل ریلی قرار می گیرد اما نقش غالبی نسبت به آن دارد.

مزایای حمل و نقل جاده ای

  1. خسارت کمتر در بارگیری و تخلیه: حمل و نقل جاده ای مزایای بسیار زیادی دارند. برای حمل بار به دو یا چند شهر و کشور ،در زمان تخلیه بار خسارت کمتری به کالاها وارد می‌شود. اگر شما از حمل و نقل هوایی استفاده کنید، باید در فرودگاه یک وسیله دیگر برای جابجایی کالای خود داشته باشید. تصور کنید میخواهید بار خود را که از حجم بالایی برخوردار است از هواپیما به کامیونی منتقل کنید این کار قطعا زمان بسیار زیادی خواهد برد. پس ما پیشنهاد می‌کنیم در همچین موقعیتی از روش حمل و نقل جاده ای استفاده کنید.حمل و نقل جاده ای برای محصولاتی مثل چینی و شیشه ای و دیگر محصولات ظریف و شکننده که احتمال شکستگی آن ها در بارگیری و تخلیه بار می‌باشد ، مناسب است.
  2. خدمات به سایر نقاط کشور : یکی دیگر از مزایای مهم حمل و نقل جاده ای ،حمل کالا به مناطق محروم است.  تبادل کالا برای مناطق محروم کشور مانند روستاها که از فرودگاه، راه آهن و مسیرهای آبی بهره‌مند نیستند ، از طریق حمل و نقل جاده‌ای امکان پذیر است.در این موقعیت حمل و نقل جاده ای بسیار مهم و ارزشمند می باشد .به دلیل اینکه حمل و نقل جاده ای تنها روش ممکن برای حمل کالا یا جابه جایی فرد می‌باشد.در ادامه میتوان به این اشاره کرد که این روش در مسافت های کوتاه انتخاب مناسبی است.
  3. هزینه به صرفه تر درحمل و نقل جاده ای : در روش حمل و نقل جاده ای هزینه ها بسیار به صرفه‌تر می‌باشند ؛ حمل و نقل کالا و افراد ، در مسافت های کوتاه ، از این روش ، اقتصادی و سریع تر است.کالاها را می توان مستقیماً در وسیله نقلیه جاده ای بارگذاری کرد و به محل مقصد منتقل کرد و دیگر تاخیری برای بارگیری دوباره اتفاق نمی‌افتد.
  4. کمتر بودن هزینه بسته بندی: مراحل بسته بندی حمل و نقل جاده‌ای نسبت به روش‌های دیگر ساده تر و آسان تر است و و کالاها معمولا به بسته بندی کم‌تر احتیاج دارند در نتیجه هزینه بسته بندی به اندازه قابل توجهی کاهش میابد.
  5. زمان بندی متغییر: یکی از مزایای حمل و نقل جاده ای که مشتریان را بسیار خوشنود کرده است امکان زمان بندی و تنوع مسیر به خواست مشتریان است.
  6. سهولت در انتقال بار: تحویل بار به مقصد ، بدون واسطه ، امکان پذیر می‌باشد.

معایب حمل و نقل جاده‌ای

  1. تغیرات آب و هوایی: ایمنی در این روش نسبت به روش های دیگر کم‌تر می باشد و این روش به اندازه ی سایر روش ها مطمئن نیست . جاده ها در فصل های متفاوت شاهد باران یا بروز سیل و برف و طوفان می باشد و این موضوع باعث می شود ایمنی حمل و نقل جاده ای پایین بیاید .
  2. حوادث و تصادفات : همه می‌دانیم اتفاقات ، حوادث و تصادفات در حمل و نقل جاده ای بیشتر اتفاق می‌افتد.
  3. مسافت طولانی: در مسافت های طولانی این روش به دلیل زمان و افزایش خستگی راننده و بالا رفتن خطرات تصادف کاربردی نیست .
  4. سرعت کم : به دلیل شلوغی جاده ها و خطرات جاده ای و وسایل نقلیه جاده‌ای سرعت حمل جاده‌ای در مقایسه با بقیه روش ها کمتر می‌باشد.
  5. متغیر بودن هزینه: هزینه‌ها در این روش از حمل و نقل یکسان نیستند.به دلیل غیرمنظم بودن و نبودن سازماندهی در این روش حمل و نقل، قابلیت اطمینان کاهش پیدا میکند.
  6. تاخیر در زمان تحویل: با وجود هرگونه اتفاق فصلی ، (تغییرات آب و هوا ) و حادثه های جاده ای امکان دارد بار با تغییر در زمان تحویل مواجه شود.
حمل و نقل جاده ای

روش‌های حمل بار به سه صورت ، حمل بار بین شهری ، حمل بار خارج از محدوده شهر و حمل بار بین‌المللی می‌باشد .

در حمل بار بین شهری ، نوع حمل بار جاده ای تنها در یک شهر اتفاق میافتد .اما در حمل بار خارج از محدوده شهر، حمل بار بین دو شهر که داخل و یا خارج از استان هستند اتفاق می‌افتد و در حمل بار بین‌المللی ، حمل بار میان دو تا چند کشور اتفاق می‌افتد و دلیل اصلی این نوع حمل و نقل ارزش و اهمیت زیاد کالا می‌باشد.

درباره حمل و نقل بین المللی بیشتر بدانید.

انتخاب اتومبیل در حمل و نقل جاده ای

حمل و نقل های جاده ای با توجه به ۳ اصل نوع ، حجم و وزن بار با وسایل نقلیه متفاوت جابجا می‌شود.

انواع ماشین های حمل بار به سه دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

  1. ماشین باربری کوچک و سبک
  2. ماشین باربری نیمه سنگین
  3. ماشین باربری سنگین

در این روش به جز وزن و حجمِ بار، نوع بار برای انتخاب وسیله نقلیه ، تاثیر مستقیم و مهمی دارد،برای مثال کالاهایی که نیاز به پوشش خاصی دارند و آن ها باید با وسایل چادر دار و کانتینر دار منتقل شوند یا کالاهای مایع باید با ماشین های مخصوص حمل مایعات جا‌به‌جا شود.مواد غذایی که نیاز به فضای یخچال دارند با ماشین‌های مجهز به یخچال حمل شوند.

حمل بار از طریق جاده

برآورد هزینه‌ها

از مبدا تا مقصد طی می‌کند.این مسافت ممکن است بین دو کشور و یا بین دو شهر باشد.

  1. مورد تاثیر گذار دیگر که نقش مهمی در تعیین هزینه دارد نوع وسیله‌ای است که برای جابه جایی بار از آن استفاده می‌شود.برای مثال کامیون معمولی با کامیون یخچالی هر کدام هزینه‌های متفاوتی برای جابه‌جایی و حمل دریافت می‌کنند.
  2. مورد دیگر در بحث قیمت‌گذاری حمل و نقل حجم بار است که نقش زیادی در قیمت گذاری دارد.

 حمل و نقل جاده‌ای در ایران

ایران کشوری پهناور و وسیعی است ، تنها مشکلی که ایران با آن مواجه است ، این است که دسترسی به راه آبی که از وسط کشور بگذرد ندارد و متاسفانه شبکه راه آهن کشور ما ، فراگیر و گسترده نیست. بنابراین امکان دسترسی به همه ی کشورهای همسایه امکان پذیر نیست.در چنین شرایطی ، حمل و نقل هوایی نیز بسیار گران است و نمیتوانیم به جز برخی کالاها از این ظرفیت به خوبی استفاده کنیم پس در این شرایط حمل و نقل جاده‌ای تکمیل کننده ی خوب و کاملی در کنار سایر روش ها می‌باشد.

ایمنی در این روش

عمل کردن به این نکات در حین باربری برای پیشگیری از تصادف وسایل باربری،کامیون و… ؛ همین‌طور حفظ سلامت اشخاص و بار بسیار حائز اهمیت است.

اگر شما صاحب بار و یا راننده هستید به دلیل حفظ بار و جان راننده و بقیه رانندگان در مسیر، به نکات زیر در حین حمل ونقل بار در جاده توجه کنید:

  1. بیشتر از ظرفیت وسیله نقلیه، بار روی آن نگذارید.
  2. قبل از شروع سفر خود شرایط محل قرار دادن بار ، وضعیت فنی ماشین ، لاستیک‌ها و موارد دیگر را مورد بررسی قرار دهید.
  3. کوچک‌ترین انحراف می‌تواند منجر به افتادن بار شود پس برای جلوگیری از این اتفاق بار را با دقت بسته بندی کنید و به درستی همه چیز را در محل دقیق قرار دهید. تمام شرایط را درنظر بگیرید ، برای مثال مسیر سفر را در نظر بگیرید ، شرایط بار را مورد بررسی قرار دهید.
  4. حمل و نقل کالا های خطرناک باید توسط متخصصان مربوطه صورت بگیرد.

هم‌چنین شما می‌توانید با پر کردن فرم استعلام قیمت حمل، از هزینه حمل جاده‌ای کالا خود با خبر شوید.

14 دیدگاه

  1. فاطمه دهنوی گفت:

    مطلب تون کامل بود مرسی، برای ارسال بار از این روش میشود به کدام کشور های اروپایی بار فرستاد؟

    • با سلام و احترام
      تقریبا به تمامی کشور های اروپایی می شود بار را جاده ای فرستاد اما با توجه به محدودیت های تحریم باید مورد شما بررسی شود، با ما تماس بگیرید.
      موفق باشید

  2. فروهر گفت:

    با توجه به وضعیت جاده های کشور آیا این روش مطمئن است؟

    • با سلام و احترام
      بله، مشکلی نیست. به غیر از وضعیت جاده ها فاکتور های دیگه ای هم هست که ضمانت حمل بدون مشکل است که ما با اتکا به این موارد، خلا های دیگر را پر می کنیم.
      موفق باشید

  3. حسین فر گفت:

    سلام وقت بخیر
    من به یک روستای دور افتاده بخوام باری ارسال کنم از این طریق ممکن هست؟ یا انجام نمیشه؟؟

    • fatemeh_taher گفت:

      سلام وقت شما هم بخیر باشه.اتفاقا این مورد جزو مزیت های حمل و نقل جاده ای محسوب میشه و شما به هر نقطه ای که مدنظرتون باشه میتونید بار مدنظر را ارسال کنید.

  4. زاهدی گفت:

    از نظر امنیت مطمئنه؟ مشکلی پیش نمیاد؟

    • fatemeh_taher گفت:

      بله خدارو شکر امنیت این روش از حمل و نقل بسیار بالا است ، به غیر از امنیت جاده ها فاکتور های دیگه ای هم هست که ضمانت حمل بدون مشکل است که ما با اتکا به این موارد، خلا های دیگر را پر می کنیم.

  5. ببخشید آیا برای حمل و نقل جاده ای محدودیت ارسال بار داریم یا خیر؟ شرایط خاصی باید داشته باشه؟ ممنون میشم جواب بدید . باتشکر

    • fatemeh_taher گفت:

      سلام وقت بخیر .در حمل و نقل جاده ای محدودیت خاصی برای ارسال بار وجود ندارد ، اگر محصول خاصی مدنظرتون هست با مشاورین ما در ارتباط باشید تا دقیق تر شرایط را خدمتتون توضیح دهند.

  6. من شنیدم ارسال بار از این روش اصلا خوب نیست و امنیت نداره ، میتونم بپرسم چرا؟ دلیل خاصب داره؟

  7. مجید گفت:

    هزینه ی این روش حمل و نقل به چه صورت مشخص میشه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

BUY NOW